Paine rustica cu cartofi

Va prezint tot o reteta a Laurei Laurentiu. Este o paine buna, pufoasa si cu o coaja crocanta. Am facut-o deja de mai multe ori. Multumesc Laura pentru asa o reteta gustoasa.

Ingrediente:
620 g cartofi albi
650 g faina de panificatie (eu am folosit faina tip 650)
120 ml apa de la fierberea cartofilor
3 lingurite de sare
2 linguri ulei de masline
1 plic drojdie uscata
1 lingurita zahar

Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa cu 2 lingurite de sare. Dupa ce au fiert se lasa sa se raceasca, se curata si se paseaza bine.
Cernem faina si amestecam cu drojdia uscata si zaharul. Adaugam piureul de cartofi si apa .

Framantam putin aluatul si adaugam uleiul si sarea.
Se framanata bine aluatul pana nu se mai lipeste de mana. La inceput se va framanta mai greu.
Se formeaza o bila si se presara cu faina. Se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit o ora.

Dupa o ora aluatul si-a dublat volumul. Se rastoarna pe masa de lucru usor infainata si se imparte in doua.
Se ia o bucata, se aplatizeaza cu mana si se ruleaza pana la jumatate. Pe partea nerulata se presara faina. Se da forma dorita si se pune pe un servet presarat cu faina, cu partea rulata in jos.

Se procedeaza la fel si cu a doua paine.
Se acopera painile cu alt servet si se lasa sa se odihneasca 35 de minute.
Dupa ce s-au odihnit rasturnam painile in tava tapetata cu hartie de copt (astfel “cusatura” va fi in sus)
Se coc in cuptorul incins la 180 de grade 45-50 de minute. Cand aprindem focul punem in cuptor o craticioara cu apa. O lasam in cuptor in primele 10 minute de coacere.

Si asa arata o sectiune pufoasa si buna.

4 Responses to “Paine rustica cu cartofi

  • Arata fantastic! Acum incerc sa fac si eu paine dupa aceasta reteta. Am cartofii la fiert. Va anunt cum a iesit! Este prima data cand incerc sa fac o paine cu cartofi. Multumesc pentru reteta!

  • Nota 10+. Este senzationala!!! A fost deosebit de apreciata de toti invitatii la masa de Paste. Se pare ca va deveni reteta principla de paine a familiei, repetata cel putin o data pe saptamana. Multumesc din suflet pentru reteta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *