Placinta cu branza dulce

Cred ca stiti deja ca sunt un  fan al Laurei Laurentiu. Toate retetele incercate, au avut succes. La fel a fost si in cazul acesta. Rezultatul a fost o placinta delicioasa, numai buna langa o cafea fierbinte.

 Ingrediente:

Aluat:

450 g faina alba
85 g faina tip 650
14 linguri ulei
2 oua
10 g drojdie proaspata
1 lingura zahar
1 lingura lapte
50 ml iaurt
1 praf de sare

Umplutura:
800 g branza de vaci
3 oua mari
2 linguri gris
150 g stafide
4 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
coaja rasa de la o lamaie

Pentru uns deasupra:
1 galbenus desfacut in 2 linguri de apa sau lapte
zahar pudra (optional)

Mod de preparare:

Drojdia se amesteca cu zaharul si 1 lingura de lapte caldut. Intr-un castron punem cele 450 g faina alba impreuna cu 7 linguri de ulei, cele 2 oua si praful de sare.

Adaugam drojdia si incepem sa framantama apoi adaugam treptat iaurtul si framantam pana cand obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. In functie de faina folosita, este posibil sa trebuiasca mai mult sau mai putin iaurt.
Separat se amesteca faina de tip 650 cu cele 7 linguri de ulei ramase, pana se obtine o pasta.
Alautaul framantat il rasturnam pe planul de lucru usor infainat.

Intindem o foaie dreptunghiulara cu grosimea de ~0.5 cm. Ungem foaia cu pasta de ulei si faina apoi o rulam cat mai strans si o acoperim cu folie alimentara. Se lasa sa se odihneasca, la temperatura bucatariei pana cand se prapara umplutura (~10 minute).
Pentru umplutura se amesteca bine branza de vaci cu restul ingredientelor.

Dupa ce a trecut timpul de odihna, ruloul se taie in doua parti egale. Din fiecare parte se intinde o foaie subtire, de dimensiunea tavii (25×35 cm).

Cu ajutorul sucitorului se transfera prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra se pune umplutura si se nivelaeaza. Se acopera prajitura cu cea de-a doua foaie. Se inteapa foaia cu furculita apoi se unge cu galbenus de ou desfacut in 2 linguri de apa rece sau lapte.

Se da tava la cuptor la foc maricel (200 grade) pentru 10 minute, iar apoi se reduce temperatura la 180 grade si se coace pana cand se rumeneste frumos deasupra (~20-25 minute).
Se lasa placinta sa se raceasca iar apoi se poate servi pudrata cu zahar.

Print Friendly, PDF & Email

12 Responses to “Placinta cu branza dulce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *