Placinte rasucite cu telemea

A inceput scoala si odata cu ea si intrebarea: ce mai punem copiilor in pachetelul de scoala? O solutie sunt aceste placinte rasucite cu telemea. Vazusem niste placinte rasucite la Simona, iar acum, pentru ca aveam o bucata de telemea sarata, pe care nimeni nu o iubea, am hotarat sa o folosesc pentru aceste placinte. Copiii au fost incantati iar placintele au avut o viata foarte scurta, aproape sa nu mai ajunga pana dimineata, in pachetel. 🙂

Ingrediente:

Aluat:

  • 550 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1 ou
  • 350 ml apa calduta
  • 3 linguri ulei

Umplutura:

  • 200 g telemea veche de oaie
  • 200 g cascaval ras

In plus avem nevoie de:

  • 1 galbenus de ou
  • 2-3 linguri de lapte

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea aluatului. Drojdia o amestecam cu zaharul si 4-5 linguri de apa calduta. Lasam deoparte 10 minute, pana cand drojdia se activeaza.

Intr-un bol incapator cernem faina si facem o gropita in mijloc unde vom turna drojdia activata. Pe marginea fainii punem sarea si incepem sa framantam. Adaugam apoi oul batut si restul de apa. La final adaugam uleiul si framantam pana cand obtinem un aluat nelipicios. Daca mai este nevoie, mai putem adauga putina faina.

Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam la dospit, la loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).

Dupa ce a dospit rasturnam aluatul de masa de lucru usor infainata si framantam putin apoi intindem in foaie dreptunghiulara, de ~2 mm grosime.

Presaram telemeaua si cascavalul rase pe suprafata foii.

Pliem aluatul in trei pe laturile lungi.

Taiem apoi fasii de 1-2 cm grosime.

Fasiile le rasucim si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Acoperim si lasam la crescut 20 de minute. Dupa ce au crescut, ungem placintele cu galbenusul de ou desfacut in lapte. Dam la cuptor, la foc potrivit 180 °C, pana cand se rumenesc (~25 minute).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *